Vtáčí predátori sysľa.

Populácia sysľa v Muráni minulý rok dosiahla početnosť niekoľko tisíc jedincov. Na jar to bolo cez tisíc jedincov. Po vylezení mláďat dosiahla zhruba 3 tisíc jedincov.  To už je slušná potravná základňa. Potravná pyramída funguje a tu v Muráni to celkom ľahko uvidíte.

Najúspešnejším lovcom sysľov sa stal krkavec čierny. Lovil tu pravidelne jeden pár. Denne tu chytil 2-3 jedincov. Množstvo návštevníkov lokality malo možnosť lov vidieť. Krkavec sa prechádzal po pastvine akoby tam hľadal všetko možné len nie sysľov. Po dlhšej dobe sa sysle upokojili a krkavca si už tak nevšímali. Vtedy si  vytipoval nejakého, na ktorého zaútočil. Zdalo sa, že krkavec dobre vie, kde sú diery toho sysľa. Nastal boj – útok a odskok a takto celkom dosť dlho. Po vyletení mláďat krkavcov sa na sysľovisku držala celá rodina – 2 dospelé a 5 mláďat a počet denne ulovených sysľov prekročil aj 10. To trvalo pár dní a potom sa krkavce viac menej  skoro stratili. Počet krkavcami ulovených sysľov je v stovkách za rok.

Hneď za krkavcom alebo zarovno s ním je v úspešnosti lovu jastrab veľký. Lov jastraba je úplne iný. Tesne nad zemou rýchlym letom preletí kolóniou a snaží sa prekvapiť. To sa mu aj darí. Aj jastrab musí so sysľom zápasiť, nie je to okamžité a nie je to úplne jasné. Videli sme, že syseľ zabojoval a dokázal sa oslobodiť. Jastrab tu loví od marca do prvej dekády októbra každý deň, kedy neprší. Ak prší sysle nie sú aktívne. Počet jastrabmi ulovených sysľov je tiež v stovkách za rok.

Sysle sa snaží loviť aj myšiak lesný. Je to však ťarbák a sám dokáže uloviť iba mláďatá.