Cicavčí predátori sysľa.

Aj medzi cicavcami sú úspešní a menej úspešní lovci sysľov.

Ktoré z nich lovia na Bielych vodách pri Muráni?

Mačka divá je najčastejšie pozorovaný predátor loviaci sysle. Trpezlivo čaká v blízkosti syslích dier. Sysle loví počas ich aktivity – teda cez deň. Loví po obvode kolónie v blízkosti kríkov či okraja lesa. Keď pôjdete pozrieť sysle, zoberte si so sebou ďalekohľad a pozrite si lúky popod les. Určite sa vám ju raz podarí vidieť. Loví hlavne v malých vznikajúcich kolóniách po oboch stranách hlavnej kolónie. V týchto mini kolóniách žije od 4-12 sysľov. Vznikajú na jar a do leta, kedy sa začnú rozliezať syslie mláďatá a doplnia stav v týchto mini kolóniách, dokázali mačky divé viaceré kolónie úplne vyloviť.

Tchor tmavý je aktívny lovec prenasledujúci sysle aj pod zem. Väčšinou je aktívny v noci, ale vzácne sa stane, že loví aj cez deň. Hlavne v období, keď musí uživiť mláďatá. Aj pre svoj brloh často využije syslie nory. Samozrejme si syslie nory o niečo zväčší.

Líška hrdzavá. Pomerne bežne je ju vidno priamo v kolónii. Nie je to úspešný lovec. A sysle väčšinou len vzpriamene sledujú jej pohyb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *