Vtáky na pasienkoch.

V minulosti sa pasienky a políčka udržiavali a z ich plochy sa zbierali skaly. Skaly sa ukladali do kôp alebo suchých kamenných múrikov. V kopách nachádzali možnosti na hniezdenie viaceré druhy vtákov. Rozhodli sme sa robiť to isté, čo robili ľudia v minulosti. Zbierať a kopkovať. Za jedno, lebo máme radi somáriky. Lepšie sa im cvála ak je pasienok bez skál a tie sú pekne pokope a vidieť. Za druhé, že chceme prírodu aká bola kedysi.  

Zo skál, ktoré sme zozbierali po pasienku a skál, ktoré sa vybrali pri budovaní jazierok sme urobili kopy a skalný múrik. Do kôp a múrika umiestňujeme betónové tvárnice, ktoré majú chránený priestor na vytvorenie hniezda. Pripravujeme aj drevené búdky.

Magnetom sú pre nás tri druhy vtákov. Čoraz častejšie ich vidíme aj na Bielych vodách na Muráni. Už úplne bežne je možné vidieť trasochvosta bieleho. Veľmi často behajú trasochvosty priamo somárikom popod nohy a lovia muchy, ktoré im cicajú krv z nôh. Ak by tu zahniezdili, bola by to úžasná pomoc somárikom. Na jar ich vidno už v desiatkach, ale keď príde doba hniezdenia sa stratia a iba občas sem priletí pár jedincov od Muráňa. Potom sa ich počet zase zvýši v lete. Pred začiatkom pastvy somárikov (pred rokom 2011) sme ich tu nevídali. 

Svojou krásou šokuje dudok chochlatý. Už dlhodobo klesá jeho populácia na Slovensku a stráca sa z viacerých regiónov. Pastva na Bielych vodách od začiatku jari vytvára bohatú potravnú ponuku a stav pasienkov sa každoročne zlepšuje. Nie je otázka, či tu bude hniezdiť. Je otázka, kedy sa tak stane. Len netreba prestať.

Takmer nezvestný je už skaliarik sivý. Stratil sa už dávno. Preto nám minulý rok spôsobil šok jeho niekoľkodňový pobyt na jar a na jeseň. Už by to bol zázrak, keby zahniezdil. Ale kto by nechcel, aby sa diali zázraky?